Actuacions de la Fundació del Convent de Santa Clara contra els efectes socials de la COVID-19
La Plataforma d'aliments de la Fundació del Convent de Santa Clara, és un recurs que es va crear a Manresa arran de la crisi del 2008. Moltes persones van perdre la feina de forma sobtada i es van veure abocades a l'exclusió social, perdent a més l’habitatge i drets essencials. Des del començament es va acollir a famílies que estaven en situació d'exclusió social i l'increment de les mateixes va ser progressiu, arribant a xifres preocupants. La Plataforma d'aliments es va convertir en l'espai de detecció de realitats i problemàtiques socials complexes i límits, i poc a poc es van anar activant recursos de contenció i transformació. Vam obrir la Residència per a persones sense llar que avui acull una vintena de persones, i amb diverses col·laboracions d'empreses i particulars vam obrir també 22 pisos tutelats per a famílies i persones en situació límit. Vam activar el programa Invulnerables contra la pobresa infantil, el programa de l'ABC de la integració per a dones immigrants i "El Taller", espai de manualitats i integració social.
Quan, després de 10 anys, semblava que la situació començava a repuntar i quan els usuaris de la Plataforma i dels altres projectes de la Fundació, avançaven en formació, recerca d'una feina, i insercions al món laboral, quan les persones podien abandonar la Residència i recuperaven la seva autonomia, aquesta pandèmia de la Covid-19 ens va despertar de forma dramàtica a una realitat dolorosa i cruel. A la crisi sanitària, es va unir el drama i la impotència d'una immensa quantitat de persones que van sofrir la malaltia, tenint fills al seu càrrec i quedant apartats del nucli familiar, altres van perdre la feina i molts immigrants i persones en situació de risc, es van veure abocades al total abandó i falta de recursos essencials per a poder sobreviure.



La nostra Plataforma d'aliments va haver de reinventar-se i passar d'una atenció de proximitat, individualitzada i amb la possibilitat que els usuaris escollissin els productes, a una situació d'emergència. Vam haver d’agrupar els voluntaris joves i que fossin ells els que ens ajudessin a gestionar la Plataforma d'aliments al costat dels joves que viuen a la Residència i a alguns dels pisos, i als majors demanar-los que des de casa continuessin donant suport als programes per no estar exposats a contagis degut a la seva vulnerabilitat a causa de l'edat.
A partir de la setmana de dilluns 16 de març, un cop decretat l'estat d'alarma (el 14 de març 2020) vam activar un sistema de lots d'emergència. La nostra Plataforma és l'únic lloc de la ciutat de distribució d'aliments. Vam preparar i lliurar lots a les persones i famílies amb un volum i contingut ajustat al nombre de persones de cada unitat familiar per a un mes. La setmana del 14 d'abril vam obrir novament l'espai de distribució, tot i que les setmanes en que el local va romandre tancat, es van enviar lots d'emergència a 50 domicilis i se’n van facilitar 130 a l'Ajuntament per lliurar a famílies que viuen una situació límit per manca d'aliments .
El desbordament va ser absolut i durant tres dies vam repartir 850 lots per un valor, cadascun, de 110 o 130 €, incloent-hi productes d'higiene per persones i per a la neteja i desinfecció de la llar. Això fa preveure que com a mínim al mes lliurarem entre 1700 i 1800 lots, a més d'aquells d'emergència. A partir del 15 d’abril es va decidir obrir cada setmana dos o tres dies -segons el reclam i els recursos- i donar aliments per a 15 dies i no per a un mes. D'aquesta manera podrem garantir oferir productes frescos i cobrir les necessitats reals de les persones.
Pisos per sanitaris

Un cop iniciat l'estat d'alarma, diversos sanitaris auxiliars ens van demanar que els ajudéssim a buscar habitatges per poder anar durant la pandèmia i evitar contagiar a familiars seus, persones grans o en situació de risc. En una setmana vam activar cinc pisos per donar cobertura a aquests professionals.
Mascaretes
A causa de la falta de mascaretes per a la ciutadania i als preus abusius en el mercat d'aquestes, les dones d’”El Taller" i noves voluntàries, es van dedicar des de casa a fabricar mascaretes. Una empresa ens va facilitar la tela homologada per a la fabricació d'aquestes. A més, se'ns va fer una donació de les mascaretes i vam poder en total repartir en una setmana més de 3.000 mascaretes en residències de gent gran i a les famílies que acudeixen a la Plataforma d'aliments de la Fundació.


Menjar a domicili

A partir del mes d'abril, juntament amb l'Escola Joviat d'Hoteleria, començarem, coordinats amb Serveis socials de l’Ajuntament, a portar el menjar preparat a famílies i persones que a causa de l'edat o la salut no poden sortir dels seus domicilis.
Atenció a les famílies amb nens del Programa invulnerables
Des de la Fundació, es col·labora amb l'Equip d'EspaiCaixa Francesc d'Assís i amb l’Obra Social La Caixa, ubicat a l’edifici contigu de la seu de la Fundació del Convent de Santa Clara, en el suport a un centenar de famílies amb nens a les que s'ofereixen activitats i reforç educatiu, i des d'on s'estan creant aules virtuals per superar la bretxa digital dels nens més pobres, que no tenen accés a la tecnologia i als quals els resulta impossible continuar amb el reforç educatiu.
S'ha activat el lliurament de material informàtic (tauletes i PC) i targetes SIM amb dades per facilitar les connexions. A través de la tecnologia es fa un acompanyament personalitzat i diari de les famílies i se'ls proposen activitats, jocs i eines de formació i també d'entreteniment amb propostes per passar millor el confinament.
