La Fundació del Convent de Santa Clara es presenta en societat amb la vocació de servei als més necessitats

–  El president, Gabriel Prat, i la directora, Sor Lucía Caram, donen a conèixer els projectes per respondre a reptes socials importants

La Fundació del Convent de Santa Clara s’ha presentat  en societat aquest dijous passat al vespre en l’entorn del conjunt patrimonial que data del segle XIV amb el missatge inequívoc que la missió actual de fer costat als més desvalguts és molt semblant al de fa gairebé 700 anys quan hi van arribar les primeres monges. L’entitat agafa el relleu a la Fundació Rosa Oriol, creada l’any 2009.  El nou president, l’empresari Gabriel Prat, i la seva directora, Sor Lucía Caram, han exposat davant d’una nombrosa audiència, les línies de treball adreçades a cobrir les necessitats bàsiques de més de 1.400 famílies de Manresa i la seva àrea d’influència. Entre els objectius que es fixa el renovat patronat hi ha el de dinamitzar la formació de les persones ateses per inserir-les al mercat de treball. També es treballarà per cercar més ingressos que permetin posar en marxa nous projectes.

 Encara com una de les seqüeles de la crisi, una de les  prioritats de la Fundació és la Plataforma dels Aliments , que atén a usuaris derivats per serveis socials d’administracions públiques i també de diferents ONG que operen al territori. Malgrat els indicadors oficials indiquen una millora de l’economia, el nombre d’usuaris de la Plataforma encara creix. Únicament aquest projecte requereix del suport d’una seixantena de voluntaris a la setmana. Relacionat amb els aliments, des del juliol del 2017 es disposa d’un gran magatzem al complex de Pirelli a Manresa des d’on es distribueix menjar  per a les comarques del Bages, Berguedà i Moianès.

L’altre gran eix de treball està vinculat amb l’habitatge i l’acollida a les persones necessitades. La residència Rosa Oriol, ubicada a la carretera de Vic de la capital del Bages, té permanentment ocupades les 19 places amb una estada que, de mitjana, se situa al voltant dels dotze mesos, període que serveix de formació bàsica per poder fer front als reptes quotidians. També es gestionen un total de 14 pisos amb 54 persones acollides.

La Fundació del Convent de Santa Clara disposa com a eines d’integració i acollida un cosidor on es forma i s’aprèn a cosir, així com un hort ecològic de més de 3.000 metres quadrats que genera productes per a cistelles que encarreguen particulars o lots destinats a la Plataforma dels Aliments.

Altres serveis, pensats per al benestar de les persones són el d’odontologia, que es presta gràcies a la col·laboració de professionals dels territori; oftalmologia, amb el suport d’una ONG i Althaia i el servei de dutxes, que es coordina amb la Fundació Germà Tomàs Canet.

Un dels projectes de més envergadura nascut per iniciativa de Sor Lucía Caram és el programa #invulnerables que, a Manresa, es visualitza amb el nou Espai Caixa Sant Francesc d’Assís, en el marc del mateix convent, que ajuda a 130 nens i 50 famílies. Aquesta proposta de suport als nens i nenes ja és present a importants ciutats de tot Catalunya.

En el decurs de l’acte van intervenir una parella que va arribar a Manresa fugint de la guerra d’Ucraïna, que han estat acollits a la Fundació i que actualment estan integrats socialment i laborament.