El Convent de Santa Clara inicia obres per acollir a la seva seu un Casal de la Infància

Manresa, 31 d’agost de 2017. El director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Jaume Giró, Sor Lucía Caram i la regidora de Cohesió Social, Gent Gran i Salut, Ensenyament i Universitats de l’Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich, han presentat avui l’acord per crear un nou espai a Manresa d’atenció integral a nens i nenes en situació de vulnerabilitat i a les seves famílies, sota el nom d’EspaiCaixa Francesc d’Assís. El projecte s’emmarca dins de CaixaProinfància, el programa de lluita contra la pobresa infantil de l’Obra Social ”la Caixa”.

L’equipament s’ubicarà al Convent de Santa Clara, gràcies a l’orde de les Dominiques de Manresa, que cedeixen un espai de casa seva, l’antic noviciat i l’hort, per al servei i atenció de les persones que més ho necessiten. La Fundació Bancària destina 1 milió d’euros a l’adequació d’aquest recurs, que està previst que comenci a funcionar el gener del 2018.

L’EspaiCaixa Francesc d’Assís oferirà serveis propis del programa CaixaProinfància d’atenció psicoterapèutica, reforç educatiu, educació no formal i temps lliure, i suport educatiu i familiar, així com els recursos del projecte #INVULNERABLES, del qual en forma part i comparteix objectius. Els nens i nenes de Manresa en situació de vulnerabilitat són els principals destinataris de l’espai, que comptarà amb personal que disposa de la formació i qualificació pertinents per treballar el desenvolupament cognitiu, afectiu i social dels menors. 

Concretament, a l’edifici del noviciat, que data de principis del segle XIII i que l’Obra Social restaurarà i condicionarà, una planta estarà destinada a acollir un espai materno-infantil per a nens de 0 a 3 anys. La segona planta acollirà un espai de socialització de treball d’hàbits i habilitats destinat a nens de 4 a 18 anys en diversos horaris, inclosos els caps de setmana. A més, part de l’hort del Convent s’adequarà per a realitzar-hi jocs infantils i poder practicar-hi diferents esports.

Es preveu que durant el primer any de funcionament s’hi atenguin 250 nens i nenes, el que es tradueix en l’atenció d’un centenar de famílies.

L’Obra Social ”la Caixa” manté el seu compromís per una societat més justa, equitativa i cohesionada. Ens sentim agraïts i satisfets de formar part d’aquest nou projecte que promou la igualtat d’oportunitats, que treballa en xarxa, que està arrelat al territori i que vol ser un espai on infants, joves i famílies disposin dels suports que necessiten per tenir una millor qualitat de vida” ha remarcat Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”.

El suport del Papa Francesc al nou EspaiCaixa de Manresa.

La iniciativa de construir aquest nou espai va prendre força fa un any, quan el director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Jaume Giró, i Sor Lucía Caram viatgen a Roma i es reuneixen amb el Papa Francesc, a qui presenten la idea del projecte. Davant del seu interès i suport, s’acorda, per indicació del propi Papa, posar-li el nom de Francesc d’Assís.

Aquest EspaiCaixa s’emmarca en el programa CaixaProinfància, que des de l’any 2007 busca trencar la línia de transmissió de la pobresa de pares a fills i fomentar la igualtat d’oportunitats arreu de l’Estat. El programa es dirigeix a la infància en situació de pobresa econòmica i vulnerabilitat social, amb l’objectiu de promoure i acompanyar el seu desenvolupament de forma integral, afavorint i donant suport a les polítiques de millora de la igualtat i la cohesió social.

Per assolir aquest objectiu és fonamental la vessant educativa, entenent l’educació com a eina de canvi. CaixaProinfància pretén ser un projecte d’estimulació de l’aprenentatge i de potenciació de les capacitats personals, orientat a construir l’èxit educatiu de cada infant, a donar-li seguretat, a augmentar-ne l’autoestima i a potenciar-ne la socialització i autonomia.

El model de reforç educatiu de CaixaProinfància compleix tres funcions simultàniament:

  • Complementa les accions que desenvolupen pares i docents
  • Actua allà on no arriba l’escola o la família, com ara l’educació no formal i el temps lliure
  • Col·labora amb l’escola i la família en la seva funció educativa

Una tasca que té com a horitzó la màxima normalització en l’itinerari educatiu de cada participant i dotar-lo d’oportunitats de futur reals.

Això es concreta en el desenvolupament de cinc grans línies de treball:

  • Atenció Psicoterapèutica
  • Reforç Educatiu
  • Educació no formal i temps lliure
  • Recolzament educatiu familiar
  • Cartera de bens