La Fundació del Convent de Santa Clara es presenta en societat amb la vocació de servei als més necessitats

–  El president, Gabriel Prat, i la directora, Sor Lucía Caram, donen a conèixer els projectes per respondre a reptes socials importants

La Fundació del Convent de Santa Clara s’ha presentat  en societat aquest dijous passat al vespre en l’entorn del conjunt patrimonial que data del segle XIV amb el missatge inequívoc que la missió actual de fer costat als més desvalguts és molt semblant al de fa gairebé 700 anys quan hi van arribar les primeres monges. L’entitat agafa el relleu a la Fundació Rosa Oriol, creada l’any 2009.  El nou president, l’empresari Gabriel Prat, i la seva directora, Sor Lucía Caram, han exposat davant d’una nombrosa audiència, les línies de treball adreçades a cobrir les necessitats bàsiques de més de 1.400 famílies de Manresa i la seva àrea d’influència. Entre els objectius que es fixa el renovat patronat hi ha el de dinamitzar la formació de les persones ateses per inserir-les al mercat de treball. També es treballarà per cercar més ingressos que permetin posar en marxa nous projectes.

 Encara com una de les seqüeles de la crisi, una de les  prioritats de la Fundació és la Plataforma dels Aliments , que atén a usuaris derivats per serveis socials d’administracions públiques i també de diferents ONG que operen al territori. Malgrat els indicadors oficials indiquen una millora de l’economia, el nombre d’usuaris de la Plataforma encara creix. Únicament aquest projecte requereix del suport d’una seixantena de voluntaris a la setmana. Relacionat amb els aliments, des del juliol del 2017 es disposa d’un gran magatzem al complex de Pirelli a Manresa des d’on es distribueix menjar  per a les comarques del Bages, Berguedà i Moianès.

L’altre gran eix de treball està vinculat amb l’habitatge i l’acollida a les persones necessitades. La residència Rosa Oriol, ubicada a la carretera de Vic de la capital del Bages, té permanentment ocupades les 19 places amb una estada que, de mitjana, se situa al voltant dels dotze mesos, període que serveix de formació bàsica per poder fer front als reptes quotidians. També es gestionen un total de 14 pisos amb 54 persones acollides.

La Fundació del Convent de Santa Clara disposa com a eines d’integració i acollida un cosidor on es forma i s’aprèn a cosir, així com un hort ecològic de més de 3.000 metres quadrats que genera productes per a cistelles que encarreguen particulars o lots destinats a la Plataforma dels Aliments.

Altres serveis, pensats per al benestar de les persones són el d’odontologia, que es presta gràcies a la col·laboració de professionals dels territori; oftalmologia, amb el suport d’una ONG i Althaia i el servei de dutxes, que es coordina amb la Fundació Germà Tomàs Canet.

Un dels projectes de més envergadura nascut per iniciativa de Sor Lucía Caram és el programa #invulnerables que, a Manresa, es visualitza amb el nou Espai Caixa Sant Francesc d’Assís, en el marc del mateix convent, que ajuda a 130 nens i 50 famílies. Aquesta proposta de suport als nens i nenes ja és present a importants ciutats de tot Catalunya.

En el decurs de l’acte van intervenir una parella que va arribar a Manresa fugint de la guerra d’Ucraïna, que han estat acollits a la Fundació i que actualment estan integrats socialment i laborament.

Fogons Gastronòmics del Bages es suma a la campanya Plat Solidari de la Fundació

El passat 17 de maig es va presentar l’acord de col·laboració entre Fogons Gastronòmics del Bages i la Fundació Rosa Oriol, pel qual l’associació gastronòmica participarà en la campanya Plat Solidari de la Fundació- Solidaritat km 0- que vol facilitar la implicació de tots els ciutadans, donant la possibilitat, a través dels restaurants i bars, de contribuir perquè a ningú li falti el plat a taula. L’acte va comptar amb la presència de Benvingut Aligué i Ignasi Sala, President i Secretari, respectivament, de Fogons Gastronòmics del Bages, i de Sor Lucía Caram i Aureli Quintas, Directora i responsable de la Plataforma d’Aliments de la Fundació Rosa Oriol, respectivament.

Amb aquesta campanya, que s’ha previst inicialment pels mesos de maig i juny, amb la intenció de repetir-la els mesos de setembre, octubre i novembre, els restaurants i bars que s’hi vulguin sumar, oferiran en les seves cartes un plat o menú solidari, pel qual faran un donatiu de la quantitat que decideixin, a la Plataforma d’Aliments de la Fundació Rosa Oriol. Al client no li suposarà cap sobre cost, ja que el donatiu el farà el mateix establiment que s’adhereixi a la campanya.

L’acord amb Fogons Gastronòmics suposa que l’entitat participarà a través de la promoció dels plats de bacallà que els seus restaurants serveixin als clients i que un cop finalitzada la campanya, permetrà un donatiu a la Plataforma d’Aliments de la Fundació, de l’import recaptat durant els mesos de la seva vigència, més l’equivalent en producte que ofereixin els proveïdors dels associats a Fogons com a participació en aquesta campanya.

La campanya ja compta amb la participació de Can Ladis, soci de Fogons i primer restaurant que va sumar-se a la iniciativa, i també ha estat traslladada a altres restaurants del territori per demanar la seva implicació.Si tens un restaurant o bar i vols unir-te a la campanya envia un correu a: josep@fundaciorosaoriol.org

Manresa, 17 de maig de 2018

Presentació de la campanya Plat Solidari

El passat 11 d’abril Sor Lucía Caram i el gerent del restaurant Can Ladis han presentat la campanya Plat Solidari.

Logotip de la campanya.

La campanya vol facilitar la implicació de tots els ciutadans, donant la possibilitat, a través dels restaurants i bars, de contribuir perquè a ningú li falti el plat a taula.

Els restaurants i bars que vulguin sumar-se a la Campanya, ofereixen en les seves cartes un plat o un menú solidari, pel qual faran un donatiu de la quantitat que decideixin, a la Fundació Rosa Oriol.

Al client no li suposarà cap sobre cost, ja que el donatiu el fa el mateix establiment. Volem sumar complicitats per garantir el més essencial per viure a les persones, per ajudar a cobrir les necessitats bàsiques, mentre realitzem un treball d’integració i reinserció social.

Si tens un restaurant o bar i vols unir-te a la campanya envia un correu a: josep@fundaciorosaoriol.org

Restaurants i entitats adherides a la campanya Plat Solidari:

•   Can Ladis
•   Cal Spaguetti
•   Espai Rubiralta
•   La Cuina
•   Joviat
•   Mirador de Montserrat
•   Sibar
•   Sivins
•   Las Vegas
•   Ospi
•   Gretta Gogó
•   Golden
•   Fogons Gastronòmics del Bages
•   Gremi d’Hoteleria del Bages

 


 

Vine a la plantada d’arbres a la llera del riu Cardener

Ens plau comunicar-vos que després de les actuacions realitzades els últims mesos fruit de la col·laboració entre la Fundació Rosa Oriol, diverses empreses i l’Ajuntament de Manresa, per la neteja i anivellament de la terra de la llera del riu Cardener, entre la la Carpa del Riu i el Pont del Congost, per sota del Parc Josep Vidal i la Plaça del Mil·lenari, en les que la vostra participació ha estat fonamental per aconseguir la millora d’aquest espai natural com a zona d’oci i lleure, el proper dia 21 d’abril (dissabte), a les 10:00 h del matí, es farà l’acte final amb la plantada per part dels voluntaris dels arbres i arbustos que es col·locaran en diferents indrets de la llera, en els forats que ja es van distribuïr en la darrera actuació del passat dia 7.
Projecte per a la recuperació de la llera del riu.
El programa previst es el següent:
  • 10:00 h: Rebuda, explicació i plantada d’arbres
  • 11:00 h: Roda de premsa, amb empresaris col·laboradors, voluntaris. Ajuntament i Fundació
  • 11.30 h: Esmorzar + foto de grup + cloenda
  • 12.00 h: Comiat
Reiterant-vos novament l’agraïment per la col·laboració brindada, així com pel ferm compromís amb les activitats de la Fundació.

El proper 6 i 7 d’abril torna l’Operació Kilo al Carrefour de Manresa

Si vols col·laborar amb l’Operació Kilo 2018, que es celebrarà el proper divendres 6 i dissabte 7, ho podràs fer comprant els següents aliments o productes d’higiene personal:

Oli de Gira-sol d’1 litre

Cigrons Secs de kilo

Mongetes Seques de kilo

Llenties Cuites

Sabó per a la roba

Bolquers de la talla 4

Bolquers de la talla 5

Bolquers de la talla 6

Llet de Continuació Nº 1

Recorda que Carrefour donarà els mateixos kilograms d’aliments recaptats, així que la teva ajuda val per dos!

També podràs fer la teva donació cada dilluns (matí i tarda) i cada dimarts al matí a la Plataforma dels Aliments de Manresa a la Crta. de Vic, 162. de Manresa.

Sor Lucía Caram promociona els projectes de la Fundació Rosa Oriol amb un vídeo

La monja manresana demana «a Déu i a tot Déu que s’uneixi al nostre compromís»

«Li demano a Déu i a tot Déu que s’uneixi al nostre compromís». Així acaba el vídeo de la Fundació Rosa Oriol que protagonitza la seva màxima impulsora i fundadora, sor Lucía Caram. Caram hi explica els projectes impulsats a Manresa per la fundació. Els nou pisos que els han cedit perquè hi puguin viure famílies en risc d’exclusió social; la residència per a persones sense llar, on actualment viuen disset persones; els horts urbans i el cosidor, amb els quals ha  donat feina a diverses persones; el projecte Invulnerables contra la pobresa infantil, i l’atenció a 1.300 famílies a la plataforma d’aliments. Hi destaca, també, la feina dels voluntaris.

Al vídeo hi surten imatges de la visita que els va fer el periodista Albert Om i de l’esportista Ander Mirambell.

Pots veure el vídeo al següent enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=vfNJOROJv2A

Premi Solidari 2017

El 29 de novembre la Fundació Rosa Oriol va rebre el Premi Solidari 2017, atorgat per l’Associació de Corredors d’Assegurances Cojebro, en el marc de la seva Assemblea General, celebrada a Manresa.

  

El premi va recollir-lo Sor Lucía Caram, Directora de la Fundació, qui va agrair a l’Associació el reconeixement i va pronunciar una xerrada sobre la solidaritat i el compromís amb les persones sense recursos.